Grafmonument Tilburg
Enkele maanden na de begrafenis zal de familie doorgaans een grafmonument laten plaatsen op het graf. Het is overigens niet altijd verplicht om een grafmonument te plaatsen. Mensen die geen geld hebben om een grafmonument te kopen kunnen er ook voor kiezen om er bijvoorbeeld beplanting op te zetten, maar meestal wordt er toch gekozen voor een grafmonument.
Grafmonumenten zijn er in veel verschillende vormen, maten en kleuren. Ze worden gemaakt van diverse soorten materialen. Denk bijvoorbeeld aan perspex, glas, natuursteen, hout etc. Bij het kiezen van een grafmonument spelen verschillende zaken een rol. Het gaat daarbij natuurlijk om welk soort monument de familie mooi vindt, maar zeer zeker ook over de kosten. Grafmonumenten zijn er in verschillende prijsklassen waardoor er voor vrijwel iedere familie een monument is dat bij hen en de overledene past.
Het kan soms best lastig zijn om een grafmonument te kiezen. De keuze is groot en meestal hebben mensen ook weinig ervaring met het kiezen van grafmonumenten waardoor ze niet weten waar ze op moeten letten. Om inspiratie op te doen kunnen nabestaanden een paar keer rustig rond wandelen op verschillende begraafplaatsen. Ze zien dan heel veel soorten grafmonumenten en weten daardoor wat ze wel of niet mooi vinden. Een andere belangrijke tip is om de steenhouwer te vragen naar eerder (liever al wat ouder) werk omdat daaraan te zien is of de grafmonumentenmaker kwalitatief goed werk levert. Het is namelijk niet de bedoeling dat het monument er na een paar jaar al helemaal versleten bij ligt.
Neem de tijd
Het kan voorkomen dat nabestaanden na een begrafenis ineens informatie krijgen van steenhouwers. Die weten dat er iemand is begraven en hopen natuurlijk dat de betreffende familie kiest voor een grafmonument uit hun collectie. Voor de familie is het belangrijk om goed te onthouden dat ze alle tijd hebben voor het kiezen van een grafmonument. De grond moet in de eerste maanden nog inklinken. Als het monument te snel wordt geplaatst zou het kunnen verzakken en dat zorgt vaak voor schade.
Nabestaanden die het niet prettig vinden dat het graf van hun dierbare er een aantal maanden helemaal kaal bij ligt kunnen zelf zorgen voor een tijdelijke grafmonument. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, men kan er bijvoorbeeld voor kiezen om er planten op te zetten. Misschien is het mooi als er een tekening op wordt geplaatst van een (klein)kind. Die tekening kan dan worden geplastificeerd en aan een latje worden geniet die op het graf wordt geplaatst. Zo is het direct een persoonlijk monument en kan de familie rustig de tijd nemen om na te denken over een permanent grafmonument.
Regels grafmonumenten Tilburg
Elke begraafplaats heeft zijn eigen regels als het gaat om wat voor soort monumenten er geplaatst mogen worden. In het reglement van de begraafplaats staat precies omschreven hoe groot een monument mag zijn, welke vorm het mag hebben en van welke materialen het gemaakt mag worden.
Op sommige begraafplaatsen verschilt het per grafvak wat er mogelijk is. Zo zijn er soms delen waar de beheerder de eenheid wil bewaren en daarom zijn de regels voor de monumenten er heel strikt. Op andere delen van de begraafplaats zijn de regels misschien veel minder streng omdat het bijvoorbeeld een nieuwer deel is. Het is dus erg belangrijk dat families goed worden geïnformeerd door de uitvaartondernemer voordat ze een graf kiezen.
De gemeente Tilburg heeft de regels voor de grafmonumenten heel duidelijk omschreven op haar website. Daar is te zien welke mogelijkheden er zijn en wat de voorwaarden voor plaatsing zijn.
Bekijk de regels voor grafmonumenten op de website van de Centrale begraafplaats West – Hoflaan.
Voor de regels rond grafmonumenten op de andere begraafplaatsen in Tilburg kan het beste contact worden opgenomen met de beheerder van de begraafplaats van keuze. Kijk in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Tilburg voor de contactgegevens van de begraafplaats van keuze.
Algemeen graf of particulier graf
De meeste begraafplaatsen bieden twee soorten graven aan; algemene graven en particuliere graven. Een particuliergraf (ook wel familiegraf of huurgraf genoemd) is een graf waarvan één persoon de grafrechten heeft. Deze persoon mag zelf bepalen wie er in het graf worden begraven (twee of drie overledenen), meestal zijn dit familieleden. Deze graven worden doorgaans uitgegeven voor een periode van twintig, dertig of vijftig jaar.
In een algemeen graf worden drie overledenen begraven op volgorde van overlijden. De kans is heel groot dat deze overledenen elkaar bij leven nooit hebben gekend. De grafrechten op deze graven worden uitgegeven voor tien jaar. Die tien jaar gaan in vanaf de datum van de laatste bijzetting. Op het graf hebben de nabestaanden allemaal de ruimte om een monumentje (van niet groter dan maximaal een derde deel van het graf) te plaatsen. Als de grafrechten zijn verlopen kan het graf worden geruimd en worden de menselijke resten bijgezet in een zogenaamde knekelput.